Schilderijen, tekeningen, gouaches, portretten

In allerlei collecties - zowel openbaar als privé - bevinden zich kunstwerken van B.Midderigh-Bokhorst en J.J. Midderigh in de meest uiteenlopende soorten en maten. In de loop der tijd verschijnen hieronder die werken met uiteraard waar mogelijk de bronvermelding. Waar voorstellingen zijn gebruikt voor vermenigvuldiging als litho, prentbriefkaart of illustratie zijn ze hier niet meer opgenomen.
 

                                                                                                                       

En hier is het (hoogstwaarschijnlijk) géén ''twee handen aan een tekening'' meer.

Eerst het werk van J.J. Midderigh dan dat van B.Midderigh-Bokhorst
 
 
 

Precies een eeuw geleden in 1920 vervaardigde J.J.Midderigh in en rondom het zomerhuisje in Lunteren een aantal fraaie tekeningen die ik tot m'n grote vreugde in 2018 kon verwerven van de familie Lapré, nazaten van Dhr. en mevr. Midderigh.

Hallo Andries, De tekeningen zijn van Jean-Jacques Midderigh, geboren 7 juli 1877 in Parijs en overleden op 14 juli 1970 in Wassenaar. De tekeningen zijn getekend in Lunteren 1920. Hij heeft zijn opleiding gehad bij de Kunstacademie in Den Haag. Hij was leraar tekenen op de H.B.S. in Schiedam. Hij trouwde op 18 april 1905 in Den Haag met Johanna Berhardina Bokhorst een bekende tekenares van kindertekeningen en kinderboeken. Zelf tekende hij veel landschappen en schoolplaten voor de lagere school. Deze tekeningen van Lunteren zijn van 20 oktober t/m 24 november 2012 tentoongesteld op de tentoonstelling "Twee handen aan eenzelfde teekening" over leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Midderigh-Bokhorst in de Hollandia Galerie in Vlaardingen, waar zij een deel van hun leven hebben gewoond, voordat zij verhuisden naar Wassenaar. Met vriendelijke groet Janny LapréIn een uitvoerig artikel over houten landhuisjes van de (vrouwelijke !) Ir. Beb. Zeeman b.i. in jaargang 15, nr. 7 november 1920 van De Vrouw en haar Huis wordt een drietal tekeningen weergeven.
 
 

De eerste twee tekeningen uit het bovenstaande artikel van Beb. Zeeman zitten in onderstaande collectie, de derde tekening zal zich ergens anders moeten bevinden.

 

Formaat 27x20 - Eigen collectie
Formaat 24x18 - Eigen collectie
Formaat 21x18 - Eigen collectie
Formaat 24x19 - Eigen collectie
Formaat 24x18 - Eigen collectie
Formaat 42x11 - Eigen collectie
 

,,Een boom'' - houtsnede - 1925 - eigen collectie
Premie Wereldbibliotheek - Afmetingen 20x30Volgens onderstaand artikel uit Het vaderland van 1 december 1925 moet er nog een
tweede housnede van de hand van J.J. Midderigh zijn.
.....Het is wel zeer heel wonderlijk dat in onderstaande gedegen studie van Niek Miedema / Menno Voskuil
deze premies helemaal niet voorkomen...... een raadsel ....... zie verderop de oplossing....En jawel, ineens de oplossing: Nota bene achterin mijn eigen Vierde Winterboek 1925-1926 met de fraaie omslag van B.Midderigh-Bokhorst vindt ik nu de prachtige folder "Premies voor de koopers van het Vierde Winterboek der Wereldbibliotheek' met afbeeldingen van alle drie houtsnedes....... dus ook de tweede van J.J.Midderigh. Zelfs compleet met de originele bonnen om ze bij de WB te kunnen bestellen. Wie wat bewaart heeft wat!! En dan moet Niek Miedema blijkbaar zijn lijstje herzien????


 
 
 
 
 
 
 
De houtsnede ''Golvenspel'' van Dirk Nijland heeft verbazingwekkende overeenkomsten
met 'Hollandsche riviermonding'' (Hoek van Holland) aanklikken

J.J.Midderigh - Stadsgezicht Vlaardingen - formaat ca 33x30
Collectie Peter de Leeuw, Leiden


 
 
 

Het verwerven door het Stadsarchief Vlaardingen van onderstaande tekening vormde de directe aanleding voor de tentoonstelling in Vlaardingen oktober-november 2012 met het bijbehorende artikel van Ellen Boonstra-de Jong en Erika Verloop

 
 
 
Ook bij het Stadsarchief Geschiedenis Vlaardingen ...... tikkeltje slordige documentatie..... Klaas Jan??


Tot zover voorlopig het beschikbare materaal omtrent J.J.Midderigh
 
Portretten, schilderijen en overig vrij werk van B.Midderigh-Bokhorst
 
Zelfportret, originele sepiatekening 1913 - eigen collectie - formaat 21x15
Met dank aan J.F.A.Dikkes, Hoorn nh


 
 
Dochter Hannie, originele sepiatekening 1915 - eigen collectie - formaat 26x20
Met dank aan J.F.A.Dikkes, Hoorn nh


 

Getekend portret ''Jan'' (staat links boven)
Gesigneerd B. Midderigh-Bokhorst, December 1918
Afm. 26,5x29 - Collectie Eileen Meijer

 
 
Rond 1925 vervaardigt B.Midderigh een fraaie olieverf op etherniet (Zie De familie Bokhorst)
en De Vrouw en Haar Huis, jaargang 20 1925-1926 pagina 77